Dr. Pendl & Dr. Piswanger Int. Dr. Pendl & Dr. Piswanger International Vezetői Tanácsadó Kft.

Dr. Pendl & Dr. Piswanger Int. Dr. Pendl & Dr. Piswanger International Vezetői Tanácsadó Kft.

Többet, magasabbra és gyorsabban!

Nyomtatás E-mail

Hol van már az önvizsgálatba merülő válság utáni  gondolkodás, amikor minden magára valamit is  adó cég honlapjára és zászlójára tűzte a „fenntartható  fejlődés” jelszavát? Amikor beláttuk, hogy a teljesítmények  korlátok nélküli növelése csak a következő krízisig  tarthat? Most fellendülést érzünk és a célkitűzésekben ismét  megjelennek a voluntarista és a mennyiségek növelésére irányuló  elvárások, kiegészítve a szoros időbeli elérés követelményével.  Sokszor hallom, ma már nem a nagyobb falja fel  a kisebbet, hanem a gyorsabb a lassút.  Hol van már az önvizsgálatba merülő válság utáni  gondolkodás, amikor minden magára valamit is  adó cég honlapjára és zászlójára tűzte a „fenntartható  fejlődés” jelszavát? Amikor beláttuk, hogy a teljesítmények  korlátok nélküli növelése csak a következő krízisig  tarthat? Most fellendülést érzünk és a célkitűzésekben ismét  megjelennek a voluntarista és a mennyiségek növelésére irányuló  elvárások, kiegészítve a szoros időbeli elérés követelményével.  Sokszor hallom, ma már nem a nagyobb falja fel  a kisebbet, hanem a gyorsabb a lassút.

 

Ésszerű növekedés, digitalizáció és gyorsaság váltja fel  a régi jelszavakat, de a vállalati életben ehhez ugyanúgy az  emberre van szükség, mint korábban. Csak másféle emberre.  Olyanra, akit talán nehezebb  megtalálni, megtartani és fejleszteni.  A közösségi médián való egyéni és  vállalati kommunikáció, a globális  összekötöttség és az azonnali reakciók  igénye megkerülhetetlenné  vált. Hol vannak már azok a boldog  idők, amikor a lelkiismeretes vezető péntek esti utolsó túlórája  után lehajtotta a számítógépe fedelét és hétfő reggelig  boldogan élvezte a hétvégét a családjával, hiszen az ez után  érkező üzeneteket – ha egyáltalán voltak ilyenek – ráért hétfőn  reggel elolvasni. 

boom karrier április 2018 lipcsei andrásA főnök hangulata termelőerőként működik

Az egymást gyorsan követő változások igazi lídereket  követelnek. Olyanokat, akik a munkatársakra már nem  mint erőforrásra, hanem mint partnerre tekintenek, akik a  közösen kitűzött cél érdekében mozgósítják a képességeiket,  a tehetségüket és a kompetenciáikat. A munkatársak motivációja  már nem magától értetődő és a dolgozókra nem  lehet, mint munkahelytől függő erőforrásokra támaszkodni.  A vezetésben talán sosem volt még ilyen fontos a példakép  funkció, amely képessé tesz a munkatársak megnyerésére, a  velük való együtt haladásra és szükség esetén a támogatásra.  Mindeközben szem előtt tartva az adatokra és tényekre alapuló  cselekvést. Lídernek lenni felelősség.  

Egy közelmúltban készült németországi tanulmány minden  kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a főnök hangulata  termelőerőként működik. A negatív érzelmeket ugyanúgy  megérzik és átveszik a körülötte lévők, mint a jókedvet. Márpedig  a rossz hangulatú munkatársak teljesítménye bizonyítottan  csökken. Vagyis a vezető kisugárzása multiplikálódik.  A 21. század sikeres líderének biztosan rendelkeznie kell  egy újfajta kreativitással, amely lényéből sugározza, hogy a  munkatársai hozzá hasonlóan a jövő részesei is! Ösztönzi az  új, atípusos megoldásokat, így csapata változó körülmények  között is képes lesz elérni a célokat.  Missziójává válik, hogy nem menedzsel, hanem inkább  mentorál és támogat, szolgáltatói attitűddel áll a munkatársaihoz,  az értékeit nem csak kinyilvánítja, hanem meg is éli,  kommunikációja inspiráló és a véleményét  hitelesen képviseli. Felvállalja  a nehéz helyzeteket és világosan  kommunikálja az IGEN-t és a NEMet.

Elfogadja azt is, ha más hibázik és  a hibákat a vevőreklamációkhoz hasonlóan  kezeli. Vagyis aktívan meghallgat  és folyamatosan keresi a tanulságokat, beépítve azokat  a jövő folyamataiba. Jótékony hatással van a csapatra, a  belső hangulatra, ha a másság és az eltérő vélemények kifejezésre  jutnak és integrálódnak. A dolgozóknak érezniük kell,  hogy nézeteikkel és véleményükkel ők is egyenjogú résztvevőként  tagozódnak bele az adott közösségbe. Ha élvezik  a vezető támogatását, a csoportot alkotó egyének könnyebben  vállalnak felelősséget magukért, vagyis megteremtődik  a nyitott, mindenki számára elfogadható, kiegyensúlyozott  vállalati kultúra.

Az üzleti élet tele van hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel.  Ezek feldolgozása, az akadályok, a lemaradások kezelése  és a folyamatos változásokhoz való konstruktív alkalmazkodás  is olyan feladat, amelyhez a munkatársak a vezető  példájára tekintenek.  Persze, nehéz a fentieket mind maradék nélkül elsajátítani.  Ám a róluk való gondolkodás máris az első lépés a líderré  válás útján.

Lipcsei András - Boom Karrier: Többet, magasabbra és gyorsabban!

 


Értesüljön időben a Dr. Pendl & Dr. Piswanger híreiről és újdonságairól:

Hívja irodánkat:

+36 20 487 9800