Dr. Pendl & Dr. Piswanger Int. Dr. Pendl & Dr. Piswanger International Vezetői Tanácsadó Kft.

Dr. Pendl & Dr. Piswanger Int. Dr. Pendl & Dr. Piswanger International Vezetői Tanácsadó Kft.

MEGSZEREZNI és/vagy MEGTARTANI

Nyomtatás E-mail

Beszélgetés Kaposvári Annával, a CEU (Közép Európai Egyetem) karrierirodája vezetőjével

Mint az oktatás és az üzlet találkozási pontján dolgozó szakember, hogyan látod a helyzetet Magyarországon: valóban foyik harc a tehetségekért?

Igen. A háború létezik. A jó szakembereket, a tehetséges vezetőket minden cég igényli. A kérdés inkább úgy merül fel, hogy megszerezni nehezebb-e vagy megtartani?

Néhány éve még a kiváló emberek megszerzése volt a cél sok cég stratégiájában, de amikor ezt elérték, átkerült a hangsúly a megtartásra. A piaci környezet erősen változik, a legújabb technológiák rohamléptekben írják át a vállalatok és piacok fejlődését, de a „human factor” továbbra is elengedhetetlen. A jó vezetőkre szükség van.

A CEU (Közép Európai Egyetem) Business School-ban tapasztaljuk, hogy ismét fellendült a cégek érdeklődése. Mint a Karrieriroda vezetőjét, gyakran keresnek fel azzal, hogy az évfolyam legjobbjait szeretnék megismerni, számukra szakmai gyakorlatot biztosítanának, vagy akár próbainterjúkon tesztelnék őket. Érdekes módon nem csak a nagy, nemzetközi cégek gondolkodnak így, több megkerésünk volt az idén is magyar KKV-szektorbeli cégtől, illetve néhány startuptól is.

Mik az elvárások az MBA-t végzett hallgatókkal szemben? Megkapják ezeket az ismereteket a tanulmányaik során?

Az elvárások egyre összetettebbek. Az egyik oldalon széleskörű és gyakorlatias ismereteket kívánnak a végzettektől,másrészről egyre fontosabbak az úgynevezett soft skill-ek, hogy egy másik igen gyakran használt HR-es terminológiát említsünk.

A CEU egy amerikai egyetem, nem csak azért, mert az itt végzett hallgatók New York-i diplomát kapnak, hanem azért is, ahogyan tanítunk. Itt a csoportmunka elkerülhetetlen. Nagyon sok olyan tantárgy van, ahol „terepmunka” van, kutatás vagy épp szimuláció, ahol a diákok megtapasztalhatják egy-egy döntésük hatását. A kiscsoportos tanítás és a projektek révén lehetőség van más kultúrák, gondolkodásmódok megismerésére, így a szintén gyakori elvárás, hogy képes legyen valaki nemzetközi környezetben dolgozni, már automatikus velejárója a programnak. A jelenlegi évfolyamokon is közel 30 ország képviselői járnak a Business School-ba, de a teljes egyetemi diákságot tekintve 94 ország zászlaja található meg. Ettől olyan különleges a CEU. A soft skill-ek oktatása tudatosan beépül a tantervbe, a diákok az itt töltött időszak alatt sok önismereti teszten, csapatépítésben vesznek részt, ami jó alapot biztosít az egyéni munkához. Jó látni azt az utat, amit az első órámtól az év végéig megtesznek. A karrieriroda egyéni tanácsadása révén pedig testre szabott visszajelzést kap minden diák.

Milyen oktatás/fejlesztés során szerezhetnek releváns ismereteket, fejleszthetik képességeiket a vezetői pozícióra vágyók, vagy a váltásban gondolkodók?

A CEU többféle programot nyújt. Az ún. Full Time MBA programon a minimum 3 éves munkatapasztalattal rendelkezők tanulnak. Ők egy intenzív, 11 hónapos időszak alatt szerzik meg a diplomájukat. Ebben a programban benne foglaltatik egy többhetes New York-i szakmai út is, ahol a legizgalmasabb startup cégek meglátogatásától, a nagy nemzetközi cégek központjában eltöltött időn át a tőzsdén szerzett ismeretekig sok izgalmas program várja a diákokat.

Jelenleg legnépszerűbb az Executive MBA programunk, ahol jórészt azok tanulnak, akik munka mellett, hétvégenként szeretnék képezni magukat. Ezen program 2 éve után sokan úgy nyilatkoznak, hogy a szemléletük változott meg. Stratégiai szempontból, komplexen látják a helyzeteket, és megtanultak a megoldásra koncentrálni. Az osztálytársak és az alumni közösség révén olyan kapcsolati hálóhoz jutnak az itt tanulók, amely igen értékes.

 A cégek szívesen küldik az MSC in Finance programra a pénzügyi, kontrolling, számviteli területek munkatársait, vagy a tehetségprogramban résztvevőket, akiknek kifejezetten ezen a területen kell még fejlődniük.

Akik a BIG DATA témára fogékonyak, azoknak a Business Analytics Master programunkat ajánljuk. Itt képezzük a jövő Chief Data Officer-eit, akikért már most, még a képzés alatt elindult a harc. A program egyedülálló a régióban, és egy olyan felívelő trend számára biztosít szakembereket, amelyik meghatározó lesz a következő évtizedekben; értük tényleg folyik a harc. Akkora a piaci kereslet, hogy 2016 februárjában már keresztfélévet is indítunk.

Te, mint szakember hol kapcsolódsz be a folyamatokba?

A munkám igen összetett. Folyamatosan látogatom a cégek HR-eseit, vezetőit, döntéshozóit, keresvén az együttműködési lehetőségeket. Vannak vállalatok, akik gyakran küldenek nyitott pozíciókat, hogy keressek a diákjaink között számukra megfelelő szakembert, vagy tárgyalunk az állásbörzénken való megjelenésükről. Az L&Đ Managerek és a CEU Executive Education Program részlegével közösen gyakran ú.n. mini MBA-programokat, egyéni képzéseket nyújtunk cégeknek. Itt olyan moduláris programot állítunk össze, ahol a cégek az igényeiknek megfelelő, a legújabb akadémiai és kutatási információkat is tartalmazó, testre szabott tananyagot kapják. Ez nagyon keresett, mert ebben is egyedi az iskolánk.

Részt veszek azon programokon is, ahol cégeknek tartunk nyílt napot, 3 órában bemutatva az iskola által nyújtott lehetőségeket.

Nagyon szeretem az egyéni konzultációkat, ahol egyéni karrier-coachingot nyújtok. Jó látni, hogy a tehetségek megtalálják a saját útjukat. Az idén végzett diákok 10 %-a saját vállalkozást indított, megvalósítva az álmát; ezt nagyszerű látni! Többen (közel 10%) előrébb léptek a saját szervezetükben, régiós felelősséget kaptak. A csapat közel fele területet váltott: más országban vagy más iparágban dolgozik most.  Van, aki multiból jött és egyéni vállalkozó lett, van, aki eleve vállalkozó volt, de most léptéket tudott váltani.

Szeretem ezt a munkát, mert itt igen jól tudom hasznosítani az executive search-ben eltöltött 4 éves és a multi világban megszerzett kerek 20 éves értékesítési tapasztalatomat. Ismerem a piacot, az igényeket, így jól tudok közvetíteni a felek között.

Szili Éva


Értesüljön időben a Dr. Pendl & Dr. Piswanger híreiről és újdonságairól:

Hívja irodánkat:

+36 20 487 9800